Anadolu Kavağı, İstanbul’un Beykoz ilçesinde bulunan bir balıkçı mahallesi. Bir süredir yavaş yavaş gerçekleştirmeye çalıştığımız İstanbul’u gezme planımızın bir parçası ve güzel bir durağı oldu.
Bir cumartesi günü, ziyaret ettiğimiz Anadolu Kavağı’na ulaşmak için öncelikle avrupa yakasında, metroya binerek son durak olan Hacıosman ‘da indik. Buradan kalkan tüm otobüsler Sarıyer merkezden geçtiği için herhagi birine binerek yaklaşık 15 dakikalık kısa bir yolculuk sonrası Sarıyer merkez durağına ulaşabilirsiniz. Burada bulunan vapur iskelesinden Rumeli Kavağı & Anadolu Kavağı vapuruna binerek 10 dakikada Anadolu Kavağı’na ulaşmanız mümkün.
Vapur İskelesinde indiğinizde kendinizi aynı zamanda Anadolu Kavağı’nın merkezi olan küçük meydanda buluyorsunuz. Burada her tarafta balık restoranları ve küçük hediyelik eşya satan dükkanlar göze çarpıyor. Kısa bir keşif yaptıktan sonra meydanda bulunan tabelayı izleyerek Yoros Kalesine gitmek üzere yürüyüşe başladık. Bu yürüyüş esnasında renkli boyalı evlerin bulunduğu şirin ara sokaklardan geçtik.
Ara ara dinlenerek yaptığımız yaklaşık 20 dakikalık yürüyüşün ardından, Yoros Kalesinin dibinde bulunan çay bahçeleri ve restoranlara ulaştık. Bu restoranların içerisinden geçerek, dolaşa dolaşa kaleye çıktık. Mekanların olduğu yol üzerinde taştan merdivenler yapılmış ve bu sayede rahat bir şekilde yolunuza devam edebiliyorsunuz. Ancak ne zaman ki mekanlar bitiyor, işte oradan itibaren dar, kaygan ve ortası akan sulardan çukur olmuş bir patikadan yürüyerek devam etmek zorunda kalıyorsunuz. Keşke sadece mekanlara kadar değil de, sonraki birkaç metreye de merdiven yapılarak gelen insanların rahat ulaşımı sağlansaymış. Sonuçta kalenin genç yaşlı ciddi bir ziyaretçi kitlesi var ve o yolda sürekli insanların indiğini veya çıktığını görebilirsiniz. Mekanlar bitince yol da bittiği için ziyaretçilerin zaman zaman yürümekte zorlandığını görebiliyorsunuz.
Sonunda kaleye vardığınızda ise her açıdan muhteşem bir manzara ile karşılaşıyorsunuz. Bir tarafta İstanbul ve boğaz manzarası, bir tarafta Boğazın Karadeniz ile buluştuğu nokta. (Tabii artık orada bir de 3.köprü var)
Aynı zamanda püfür püfür esen bir rüzgar, tertemiz hava ve yemyeşil ağaçlar. Burada bir süre zaman geçirip ciğerlerinize oksijen doldurarak rahatlamış ve huzur bulmuş hissedebilirsiniz.
Bununla birlikte tabii bir de Yoros Kalesini görebilirsiniz. Zamana yenilmiş olan kalenin çok iyi durumda olduğu söylenemez. Bakım ve restorasyon yapılsa harika bir görünüme sahip olabilecek olan bu kale Sarıyer’den bile görülebiliyor. Bu noktada Yoros Kalesi’ne gerekli ilginin gösterilmesini ve restore edilmesini umut ediyoruz.
Kalede geçirdiğimiz zaman içerisinde etrafında dolaştık, her açıdan boğazı ve yemyeşil ormanları izleyerek, fotoğraflar çektik. Temiz havayı ciğerlerimize depoladık ve hatta bol oksijen sebebiyle gevşedik bile 🙂 Sonunda tekrar yürüyüşe başlayarak geldiğimiz yoldan dönüş yolculuğuna başladık. Mekanların içerisinden dolanan yoldan yürüyerek yola ulaştık. Zamanımızın kısıtlı olması sebebiyle herhangi bir yerde oturmayı tercih etmedik ancak siz dilerseniz burada bulunan mekanlarda boğaz manzarası eşliğinde çayınızı yudumlayabilir, bir şeyler atıştırabilirsiniz.
Kaleye giden yoldan yokuş aşağı yürürken karşımızda muhteşem boğaz manzarası bulunuyordu. Bu muhteşem görüntü eşliğinde tekrar sahile ulaştık. Sahilde yer alan balık restoranlarda onlarca çeşitte deniz mahsulü bulabilir ve güzel bir ziyafet çekebilirsiniz. Bu mekanlarda oturduğunuzda yiyeceğiniz balığı önceden görmenizi veya mümkünse seçmenizi tavsiye ederiz.
Bunun dışında sahilde denize karşı oturup dondurmalarımızı yiyebileceğimiz biraz soluklanabileceğimiz bir yer aradık ancak muhtemelen sahil şeridinin de kısıtlı olması ve tüm alanlarda restoranların masaları yer aldığı için, sahilde oturabileceğiniz bir bank veya deniz kenarında “ayakta durabileceğiniz!” bir boşluk bulunmuyor. Biz de dondurmalarımızı alarak vapura binmeyi ve orada oturarak yemeyi tercih ettik.
Dönüş yolunda yine aynı vapurla önce Rumeli Kavağına uğradıktan sonra ortalama 15 dakika içerisinde Sarıyer’e ulaştık. Biz Anadolu Kavağını, temiz havasını ve manzarasını çok sevdik. Burada çektiğimiz fotoğrafları, Anadolu Kavağı fotoğraf albümümüzde görüntüleyebilirsiniz. Görüş ve sorularınızı alt kısımdan bizlere iletebilirsiniz.
İyi gezmeler 🙂