İçerik Başlıkları Dizini - Kısayol Erişim Linkleri
Apollo programlarının yönetildiği, Ay uçuşlarının gerçekleştirildiği ve tüm dünyanın bildiği o meşhur uçuş kontrol merkezinin bulunduğu yerde; Amerika Birleşik Devletleri, Houston – NASA Johnson Space Center‘deyiz!
Bilimkurgu aşığı, uzay meraklısı ve NASA operasyonları hakkında yayınlanan bir çok yayını ve belgeseli izlemiş bir çift olarak burası bizim için unutulmaz, heyecan verici ve inanılmaz bir yer olarak öne çıkıyor! Gerçekleştirdiğimiz ABD, Texas – Houson seyahatinde öncelikli rotalarımızdan biri de NASA’ydı.
NASA Nerededir?
NASA, diğer adıyla “Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi” açılımı ise National Aeronautics and Space Administration olan bu tesis, Amerika Birleşik Devletlerinin, Texas eyaletinde bulunan Houston şehrinde yer almaktadır. 1 Kasım 1961 yılında, NASA’nın kuruluşundan 3 yıl sonra açılan tesis, Houston şehir merkezine 60 km uzaklıkta, Meksika Körfezi ile birleşen Clear Lake‘in (Göl) kıyısında oldukça geniş bir arazide yer alıyor.
Alttaki haritadan siz de inceleyebilirsiniz;
NASA’ya Ulaşım Nasıl Sağlanır?
Otobüs: Houston şehir merkezinde Dallas st. ‘den kalkan 249 numaralı otobüs ile 1 saat 10 dakikalık bir sürede ulaşabilirsiniz. Bu yolculuk için ödemeniz gereken kişi başı bilet ücreti: 2$ (7 TL)
Taksi: En hızlı ve rahat ulaşım sağlayabileceğiniz ulaşım aracıdır. Yolculuk yaklaşık 35-40 dakika sürmektedir ancak maliyet bakımından aynı şeyi söylemeyeceğiz. Yapacağınız bu taksi yolcuğunun maliyeti 70$ ile 90$ arasında olacaktır. (220 TL / 270 TL arası) Burada dikkat etmeniz ve uygulamanızı taksiye ettiğimiz nokta ise, taksici ile en baştan anlaşmanızdır.
Taksicilerin bazıları Pakistan’lıdır ve pazarlık şansınızı deneyebilirsiniz. Bize önce 90$ fiyat veren taksici, pazarlık sonucu 70$‘a taksimetre açmadan sabit fiyat üzerinden götürdü. Aynı taksiciye, akşamüstü 17:00’de tekrar gelerek bizi almasını tembihledik ve gidip-dönüş 140$ maliyet ile ziyaretimizi gerçekleştirdik. Hatta dönüşte yolu uzatarak BestBuy tarzı büyük teknoloji marketlerini de ziyaret ettik 🙂
NASA Giriş Ücreti Ne Kadar?
NASA Johnson Space Center giriş ücretleri şu şekilde;
- 4-11 Yaş Arası Çocuk: 19,95$
- 11-65 Yaş Arası Yetişkin : 24,95$
- 65+ Üstü Yetişkin: 22,95$
Eğer Audio tur da almak ve gezdiğiniz noktaları kulaklıktan dinlemek istiyorsanız giriş fiyatlarına kişi başı ekstra 6$ daha eklemeniz gerekiyor. Ancak kesinlikle vereceğiniz giriş ücretine değeceğine garanti verebiliriz.
NASA’ya girişte bulunan bilet gişelerinde uzun kuyruklar olabiliyor, özellikle hafta sonları kalabalık daha yoğun olacağı için gezinizi verimli değerlendirebilmek için ziyaretinizi erken saatlere almanızı tavsiye ederiz.
Bilet aldıktan sonra ücretsiz haritanızı da almayı unutmayın. Bu haritada tesiste yer alan bölümler hakkında bilgiler numaralanmış olarak yer alıyor. Buna göre gezinizi planlayabilirsiniz.
NASA Gezisinde Mutlaka Görmeniz Gereken Önemli Alanlar
Tesis oldukça büyük olduğu için zaman planlaması ve harita takibi oldukça önemli. Bu nedenle öncelikle tesisin haritasını .pdf formatında ücretsiz indirebileceğiniz ve inceleyebileceğiniz linki paylaşalım. 🙂 Bu büyük alanda mutlaka görmeniz gereken yerleri ise altta sıralayalım;
1- Starship Gallery
Bu bölüm adeta sizi zamanda yolculuğa çıkartacak ve tüylerinizi diken diken edecek paralara ev sahipliği yapıyor. Televizyonarda, belgesellerde izlediğimiz o uzay uçuşları, ay yürüyüşleri gibi Apollo görevlerine ait orijinal ve gerçek parçaları birebir görebilirsiniz. Bunlara birkaç örnek verecek olursak; Apollo 17 Komuta Modülü, Skylab Eğitim Modülü, Ay Taşları ve diğer parçalar…
2- Indipendence Plaza
Tesis’in girişinde de görebileceğiniz dev Boeing uçak üzerine yerleştirilmiş uzay mekiğinin bulunduğu alan…
3- NASA Tram Tour (Gezi Aracı ile NASA Turu)
Bunu kesinlikle ama kesinlikle yapmalısınız! 1.600 dönümlük dev bir arazide yer alan Johnson Space Center içerisinde gezi treni/aracı ile açık havada, her tarafınızı görerek ve fotoğraf çekerek yapacağınız bu ortalama 1,5 saatlik tur esnasında Apollo görevleri ve ay uçuşlarının yönetildiği o meşhur Uçuş Kontrol Merkezi içerisine girerek görebilir ve tarihe tanıklık edebilirsiniz. Bu gezide dikkatinizi çekebilecek başka bir detay ise binaların pencerelerinin olmayışı ve her binanın dışında yer alan büyük bir numara ile isimlendirilmiş olması.
Şu an mevcut NASA çalışmaları ve Mars operasyonlarının yönetildiği yeni kontrol merkezini görebilirsiniz.
Bununla birlikte Rocket Park‘ı ziyaret ederek gerçek bir Saturn V Roketini de görebilirsiniz.
Araç, bu noktalar gibi çeşitli bölümlerde durarak, ilgili bölümlere yürüyerek girmenize ve sonrasında tekrar dönüp yola devam etmenize olanak tanıyor. Tabii başınızda bir de tur rehberi bulunuyor. Bu tura katılmak için herhangi bir ekstra ücret ödemenize gerek yok, ödediğiniz bilet ücretine her şey dahil ancak bu tur araçlarına binmek için yarım saat ile 45 dakika arası sürecek bir sıra beklemeye hazır olmalısınız 🙂 Bu gezi ile ilgili fotoğrafları, galeride bulabilirsiniz 😉
4- Astronaut Gallery
Bu konudaki dünyanın en iyi koleksiyonunu keşfedebileceğiniz galeride, 1986 yılında uzaya fırlatıldığı esnada infilak eden Challenger Uzay Mekiği içerisinde hayatını kaybeden dünyanın ikinci kadın astronotu Judith Resnik’in giydiği T-38 uçuş takımı ve daha birçok orijinal parçalı görebilirsiniz.
5- International Space Station (Uluslararası Uzay İstasyonu)
Dünya yörüngesinde bulunan Uluslararası Uzay İstayonunda neer yapılır merak ediyorsanız, çeşitli eserler, ilginç parçalar ve sunumların yer aldığı bu bölümü mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Katılabileceğiniz Canlı Sunum, Film Gösterimi ve Şovlar
Tesis içerisinde çeşitli alanlarda tiyatro ve sinema gibi oturma düzeniyle hazırlanmış büyük salonlar mevcut. Buralarda yerinizi alarak ortalama 30 dakika ile 50 dakika arasında süren gösterimleri izleyebilirsiniz. Yoğun Amerika propagandası içerir 🙂 (kahramanlıklar, gelişmişlik, dünya için araştırma, en büyük Amerika vs. vs. neler yaptık, dünya tarihinde çığır açtık vb.)
Bu bölümleri sıralayacak olursak;
Destiny Theater: Nasa arşiv görüntüleri kullanılarak hazırlanmış kısa film gösteriminde, Nasa’nın oluşumuna yol açan olaylar, adımlar, kurulduğu günden itibaren atılan adımlar, başarılar, atılan adımlar vb. konularda özgeçmiş hikayesini izleyebilirsiniz.
Space Center Theater: Bu dev salon, Texas eyaletinin en büyük 4K görüntüleri izleyebileceğiniz perdesine sahip. Görmelisiniz…
Sadece üstte yazdığımız aktivitelere katılmanız ve gezmeniz bile en az yarım gün vaktinizi alacaktır 🙂
NASA içerisinde araç ile turlarken dikkatimizi çeken bir detay da; belirli bir bölgedeki her bir ağaca, hayatını kaybeden bir astronotun ismini vermişler ve o ağacın dibinde adı yazan bir de plaka yerleştirilmiş. Bununla birlikte Amerikan bayrağı ve ağaç gövdesinde de bağlanmış olan kurdele vb. şeyler mevcut. Ülkemizde genellikle adaklık veya dilek için yapılan türden.
Tesis içerisinde çeşitli alanlarda minik büfe tarzı yerler mevcut, buralarda su, mısır, pamuk şekeri vb. basit atıştırmalıklar satılıyor. Fiyatların çok makul olduğu söylenemez, küçük bir mısır için 4-5$ vermeye hazır olun. Yada bir pamuk şeker için 2$ gibi bir tutar ödemeye…
Günün sonunda tesisten ayrılmadan önce ise mutlaka hediyelik eşya mağazasını ziyaret etmeyi unutmayın. Burada 1-2$’dan başlayan fiyatlarla küçükten büyüğe uzay, astronot ve NASA ile ilgili her türlü hediyelik eşyayı bulabilir, bu gezinizi ölümsüzleştirmek adına satın alabilirsiniz.
Bu muhteşem geziye ait fotoğraflara mutlaka göz atmalısınız. Altta galeriye ulaşabileceğiniz link mevcut 🙂
NASA gezisi, bizi bu güne kadar en etkileyen, tüylerimizi diken diken eden ve heyecanlandıran seyahat oldu. Başka bir alternatifi yok henüz 🙂 Siz de bilim kurgu, uzay ve astronomiye ilgi duyuyorsanız NASA Johnson Space Center‘i bir kenara not edin ve bir gün mutlaka bu seyahati planlayın.
Pişman olmayacaksınız… 😉