Bulgaristan’a yapacağınız seyahatlerde mutlaka denemeniz gereken lezzetleri ve yöresel tatları sizler için derledik. Aslında Bulgar mutfağında, Türk ve Osmanlı mutfağından çok fazla yemek mevcut. Aşina olduğumuz sarma, biber dolması, işkembe çorbası gibi bir çok yemek orada da tüketiliyor. Bir zamanlar Osmanlı toprağı olan balkanlarda bizim yemeklerimizin ve kültürümüzün benzerlerinin yaşatılıyor olması çok doğal değil mi 🙂
Bulgar yemeklerini benzersiz kılan şey, balkanlar ikliminde ve çiftliklerinde yetişen et ürünleri, yoğurt, peynir ve sebzeler ile yapılan yemeklerde harika bir lezzet dengesi ve uyumu bulunuyor.
Bu nedenle biz, daha yerel tatlar ve Bulgar mutfağına özel lezzetleri sizlerle paylaşmak istedik. Oldukça uygun fiyatlı bir ülke olan Bulgaristan’a yapacağınız seyahatlerde bu lezzetleri mutlaka tatmanızı tavsiye ediyoruz. Bizim sık sık seyahat ettiğimiz bu ülkede en çok aradığımız, dönerken yanımızda getirdiğimiz lezzetleri altta bulabilirsiniz.
Peki siz bu tatları daha önce denediniz mi veya hangisini daha çok beğendiniz? Yorumlarda paylaşabilirsiniz.
İçerik Başlıkları Dizini - Kısayol Erişim Linkleri
Lukanka
Lukanka, bir anlamda Bulgaristan sucuğudur. Domuz eti veya sığır etinden yapılan bu sucuk karabiber,kimyon, tuz ve çemen gibi baharatlar içerir.
Yaklaşık 2 ay kurutulduktan sonra yassı şekli verilir. Bizim sucuklarımızdan farklı olarak sert bir yapısı bulunur ve incecik dilimler halinde kesilir. (Kesmek için keskin bir bıçak gereklidir.)
Ayrıca bu sucuk, kırmızı şarap ile birlikte tüketildiğinde de oldukça lezzetlidir 🙂
Lutenitsa
Domates ve biber karışımından yapılan bu muhteşem lezzet tost ekmeğine sürülebilecek en iyi şeydir. Günümüzde Bulgar aileleri tarafından evde yapılır.
Ayrıca küçük kavanozlarda tüm marketlerde de satılmakta. Tam bir lutenitsa canavarı olan bizler, bu ürünün artık Türkiye Migros’larda Penguen markası ve Balkan Sosu adıyla satılmaya başlaması ile çok mutlu olduk 🙂
Fiyat: 1,5 – 2,5 BGN & Migros 8 TL / Kavanoz
Tarator
Tarator, yoğurt, salatalık, su ve baharatlardan oluşan yiyecek. Türkiye’de cacık olarak tükettiğimiz yiyeceğin biraz daha koyu kıvamlı hali.
Ayrıca üzerine biraz yağ ve ceviz eklenerek tüketildiğinde çok daha lezzetli oluyor.
Sirene
Bu peynir aslında bir beyaz peynir çeşididir ve Bulgaristan onu üreten tek ülkedir.
Boza
Bulgarlar, Boza’yı çavdar, buğday ve bazen de darı bir karışımdan yapıyor ve ona tatlı bir tat vermek için şeker katıyorlar.
Türkiye’de tüketilen bozadan çok daha farklı, koyu renkli ve daha yoğun bir tadı olan bu içecek aslında hafif alkollü bir içecek 🙂
Bu yüzden çok fazla tüketirseniz lezzetten ve içerisindeki doğal alkölden kafanız biraz hoş olabilir 😛
Genellikle domuz eti ve sığır etinden hazırlanan bu kebap, etin karabiber ve kimyon ile yoğurulmasından hazırlanır. Ülkede genellikle Patates Kızartması, Sirene ve Bulgar birası ile birlikte tüketilir.
Oldukça lezzetli bir yemek olan Kebapche’nin sığır etli versiyonunu mutlaka yanında sirene ve patates kızartması ile birlikte denemenizi öneriyoruz 🙂
Fiyat: 2 BGN
Dikkat: Sığır etli versiyonu çok nadir pişirilir, bu nedenle gittiğiniz< mekanda özellikle domuz eti istemediğini belirtmeyi unutmayın!
Banitsa
Bu geleneksel Bulgar böreği, fırınlar, kafeler, kantinler ve otobüs istasyonlarında yani tüm ülke genelinde bulacağınız harika bir lezzettir.
Tereyağlı ve peynirli olarak hazırlanan bu börek yine bulgaristan’a özgü boza ile tüketilir. Ayrıca soğan, lahana, ıspanak, mantar veya balkabağı ile dolu çeşitleri de bulunabilir.
Ayrıca kahve ile birlikte de yenilebilen banitza, bizim Buılgaristan’da en sevdiğimiz lezzetlerin başında geliyor ve ülkeye gittiğimizde ilk aradığımız yiyecek oluyor.
Uyarı: Diyet yapıyorsanız, kendinizi frenleyemeyerek bu harika lezzeti birden fazla yiyebilir ve kalori sınırınızı kesinlikle aşabilirsiniz 🙂
Fiyat: 2 – 2,25 BGN / Adet
Shopska Salata
Bulgaristan’ın ünlü salatası, üzerine rendelenmiş sirene peyniri ve maydanoz ile basit ama lezzetli bir salatadır.
İçerisinde doğranmış domates, salatalık, soğan ve biber karışımı bulunur. Shopska salatası bir Bulgaristan’da yemeğin başlangıcında, rakia ile birlikte tüketmek için mükemmel bir mezedir.
Fiyat: 4 – 5 BGN
Kifla
Avrupa’nın meşhur kruvasanı varsa Bulgaristan’ın da Kifla’sı var 😀
Kruvasana göre çok daha yoğun bir hamuru olan ve içi yine yoğun marmelat dolu kifla ile kahvaltılarınız şenlenecek.
Kruvasana göre çok daha doyurucu bir yiyecek olan kiflanın yanında içecek olarak kahve veya boza harika gider 🙂
Tikvenik
Bu lezzetli hamur işi, kabak püresi, esmer şeker, ceviz, tarçın ve hindistan cevizi ve bazen de ekstra olarak biraz portakal kabuğu doldurulur.
Yemeğin ardından bu harika tatlıyı mutlaka denemelisiniz. Kabak püresi ve tatlı baharatların karışımı sizi lezzet diyarlarına uçuracak 🙂
Kebapche