in

Pasaport Nasıl Alınır, Pasaport Nasıl Çıkartılır, Gerekli Evraklar Nelerdir?

Yeşil Pasaport

Yurt dışı seyahat planlarında ilk yapılması gereken iş olarak karşımıza çıkan pasaport almak ile ilgili yapılması gerekenler, pasaport ücretleri ve işlem süreçleri hakkında sizler için detaylı bilgiler içeren bu makaleyi hazırladık.

Günümüzde özellikle Avrupa seyahatlerinin maliyetlerinin oldukça uygun bütçeler ile gerçekleştirilebiliyor olması nedeniyle tatil planlarında rotalar yurt dışı seyahatlere çevrilmiş durumda. Bazı ülkelere pasaportsuz giriş çıkış yapılabiliyorken dünya üzerindeki ülkelerin neredeyse tamamına giriş çıkış yapabilmeniz için bir pasaporta sahip olmanız gerekiyor. Peki pasaport almak için ne yapmanız gerekiyor?

Ülkemizde 2010 yılı itibariyle çipli/biyometrik/e-pasaport tabir ettiğimiz pasaportlar verilmeye başlandı.

Kimler Pasaport Alabilir?

E-Pasaport, 18 yaşını doldurmamış kişilere maksimum 5, 18 yaşını doldurmuş yetişkinlere ise maksimum 10 yıllık olarak verilmektedir.

Pasaport Türleri Nelerdir?

Bu pasaportların türlerini ise şu şekilde sıralayabiliriz;

Umuma Mahsus Pasaport: Hizmet, hususi veya diplomatik pasaport başvurusu için 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nda belirtilen şartları taşımayan kişiler (Tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının alabileceği) umuma mahsus pasaport başvurusunda bulunabilirler.

Yeşil Pasaport
Yeşil Pasaport

Hususi (Yeşil) Pasaport: Hususi pasaportlar; Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski Bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir.

Gri Pasaport
Gri Pasaport

Hizmet (Gri) Pasaportu: Hizmet Pasaportları, Hükümetçe, Hususi İdarelerce veya Belediyelerce resmi vazifeyle dış memleketlere gönderildiklerinde veya dış memleketlerde vazifeye alınanlara, Türkiye Cumhuriyetinin üyesi bulunduğu uluslararası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlara, Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenlere altı aydan az olmamak kaydıyla görevinin müddetince verilir.

Siyah Pasaport
Siyah Pasaport

Diplomatik (Siyah) Pasaport: Diplomatik pasaportlar, Dışişleri Bakanlığı ile yabancı memleketlerde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik ve Konsoloslukları tarafından Hükümet adına milletlerarası resmi müzakereler yapılması, mukavelenameler akdi için veya milletlerarası toplantılarla kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilenlere ve yabancı devletler veya millletlerarası teşekküller nezdinde daimi veya geçici görev yapmak üzere gönderilenlere, siyasi kuryelere verilir.

Biz bu makalemizde, tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının alabileceği “Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport” ile ilgili bilgi vereceğiz.

Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport Çıkartmak için Gerekli Olan Evraklar

  • TC Nüfus Cüzdanı Aslı
  • 2 Adet Biyometrik Fotoğraf
  • Pasaport Harç ve Cüzdan Bedellerinin anlaşmalı bankalara ödenmesi sonrası alınacak ödeme dekontları

Şimdi aşama aşama, pasaport başvuru sürecini görelim;

Randevu Nasıl Alınır?

Öncelikle bulunduğunuz İl veya İlçe Emniyet Müdürlüklerinden randevu almanız gerekiyor. Bunun için öncelikle https://epasaport.egm.gov.tr/ web adresine girerek, sağ tarafta bulunan kırmızı renkli “e-Pasaporta Hemen Başvur” butonuna tıklıyoruz.

Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?
Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?

Ekranda açılan pencereden “Yeni Başvuru Yapmak İstiyorum” seçeneğine tıklıyoruz. Karşımıza gelecek ekranda;

  • TC Kimlik Numaram > Var
  • T.C. Nüfus Cüzdanınızda “T.C. Kimlik No” yazılı mı? > Evet Yazılı

seçeneklerini işaretliyoruz. (Tabii bu bilgilerin gerçekten işaretlediğiniz şekilde var olması gerekiyor)

İlgili seçimleri yaptıktan sonra karşımıza gelen ekranda almak istediğiniz pasaport türünü seçmeniz gerekiyor.

Pasaport Türü Seçimi
Pasaport Türü Seçimi

Bu seçimi gerçekleştirdikten sonra altına eklenecek olan Şehir seçimini de yapıyoruz.Bu seçim sonrasında, bulunduğumuz İl içerisindeki Emniyet Müdürlüklerinin en yakın müsaitlik tarih ve saatleri listeleniyor.

Emniyet Müdürlükleri
Emniyet Müdürlükleri

Bu listeden size en yakın veya tercihinize göre randevu tarihi en yakın olan Emniyet Müdürlüğü’nün karşısında bulunan “Saat” ikonuna tıklayın. Karşınıza gelecek olan ekranda, pasaport başvurusu yapacak kişinin kimlik bilgilerinin istendiği alanları eksiksiz doldurmanız gerekiyor.

Pasaport Randevu Bilgileri
Pasaport Randevu Bilgileri

Tüm bilgileri doldurduktan sonra “Devam” butonuna tıklayarak bir sonraki ekranda bu aşamaya kadar verdiğiniz bilgileri kontrol ederek randevu alma işlemini tamamlayabilir ve e-posta gönderimini sağlayabilirsiniz.

Bu aşamadan sonra, randevu tarihinizden önce, başvuru için gerekli belgeleri hazırlamanız, fotoğraf çektirmeniz ve pasaport ücretini anlaşmalı banka şubelerine yatırmanız gerekiyor.

Pasaport Harç Bedelleri Ne Kadar?

Pasaportunuzun ne kadar süreli olmasını istiyorsanız buna göre değişen harç bedelleri ödemeniz gerekiyor. Cüzdan bedeli ise, tüm süre seçeneklerinde sabit tutar olarak kalıyor. Sürelerine göre, pasaport için ödemeniz gereken 2018 yılı harç bedelleri alttaki gibi;

Pasaport SüresiHarç BedeliDefter BedeliToplam
6 AY137,04 TL108  TL245,4 TL
1 YIL200,8 TL108  TL308,8 TL
2 YIL327,8 TL108  TL435,8 TL
3 YIL465,5 TL108  TL573,5 TL
4 - 10 YIL656 TL108  TL764 TL

Peki bu Harç Bedeli ve Cüzdan Bedeli ödemelerini hangi anlaşmalı bankalara yapabilirsiniz? Altta ilgili bankaları sizler için listeledik;

Pasaport Harç ÖdemeleriAnlaşmalı Bankalar
 Akbank  Aktifbank 
 Alternatif Bank  Anadolubank 
 Citibank  Denizbank 
 FibaBanka Finansbank 
 HSBC Bank  ING Bank 
 Odeabank  Şekerbank 
  ICBC Turkey Bank A.Ş. TurkishBank 
 Türk Ekonomi Bankası (TEB)  Türkiye Finans Katılım Bankası 
 Türkiye İş Bankası  Türkiye Vakıflar Bankası 
 Ziraat Katılım Bankası  Albaraka Türk Katılım Bankası 
 Aktifbank  Arap Türk Bankası 
 Anadolubank  BurganBank
 Denizbank  Garanti Bankası 
 Finansbank  Kuveyt Türk Katılım Bankası 
 ING Bank  T.C. Ziraat Bankası 
 Şekerbank  Turkland Bank 
 TurkishBank  Türkiye Halk Bankası 
 Türkiye Finans Katılım Bankası  Yapı ve Kredi Bankası 
 Türkiye Vakıflar Bankası 

Randevu aldınız, gerekli belgeleri hazırladınız ve bankaya almak istediğiniz pasaport süresi kadar harç bedeli ve cüzdan bedellerini ödediniz. Şimdi randevu gününü bekliyorsunuz. Peki randevu günü başvuru işlemleri ne şekilde ve süreçte gerçekleşiyor?

Pasaport Randevusu

Randevu saatinizden en az 15 dakika önce ilgili emniyet müdürlüğünde oldunuz. Öncelikle parmak izi vermek için sıra numarası alıyorsunuz. Parmak izinizi verdikten sonra evraklarınızı teslim ederek başvuru işleminizi tamamlayacağınız bölüme geçiyorsunuz. Burada hazırladığınız belgeleri, banka dekontlarını ve kimliğinizi veriyorsunuz. Bu aşamada işlemler ortalama 5-10 dakika sürüyor ve sizden pasaportunuzun gönderilmesini istediğiniz adres bilginiz isteniyor. İşte bu kadar. Artık pasaport başvurunuzu tamamladınız, geriye kalan tek şey pasaportunuzun teslim edilmesini beklemek.

Pasaport Ne Kadar Sürede Çıkar?

Başvurunuzu tamamladıktan sonra ortalama 7 iş günü içerisinde pasaportunuz Ankara’dan PTT Kargo aracılığıyla vermiş olduğunuz adrese gönderilir. Yola çıktıktan sonra ortalama 3 iş günü içerisinde pasaportunuz elinize ulaştırılır.

Bu kargolama ve teslim süreci, o dönem yapılan başvuruların yoğunluğuna göre daha kısa olabilir.

Pasaportunuzu teslim aldıktan sonra artık yurt dışı seyahatlerinize başlayabilirsiniz. Tabii pasaportunuzda hiç bir vize olmadığı için herhangi bir vize almadığınız sürece sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulamayan ülkelere seyahat edebilirsiniz.

Bu noktada inceleyebilirsiniz: Vize İstemeyen Avrupa Ülkeleri

Vize uygulayan ülkelere seyahat etmek içinse öncelikle ilgili ülkenin uyguladığı vize politikasına göre başvuruda bulunarak vize almanız gerekir.

Bu konuda size yardımcı olabilecek yazılarımız şunlar;

Yeni pasaportunuz ile hayallerinizin ötesinde mutlu seyahatler gerçekleştirmeniz dileğiyle… 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

One Comment

İstanbul Ayaklarımın Altında: Büyük Valide Han

Dobrich: Çocukluğun Geçtiği Şehre Yolculuk