Günümüzde internetin de yaygınlaşması ile birlikte kitaplar, dijitalleşip bilgisayarlara ve hatta cep telefonlarımıza kadar girdi.
Tabii durum böyle olunca kütüphanelere gerek kalmadı düşüncesine kapılabilirsiniz. Ancak kitap kurtları ve araştırmacılar için kütüphaneler hala önemini koruyor. Hatta dünya genelinde milyonlarca kitapsever ve araştırmacı hala kütüphaneleri kullanıyorlar.
Bizde kitap kurdu okurlarımız için seyahatlerinde ziyaret edebilecekleri, dünyanın tarihi, büyük ve en güzel 10 kütüphanesini derledik.
İçerik Başlıkları Dizini - Kısayol Erişim Linkleri
New York Halk Kütüphanesi, ABD
Büyük pencereler ve görkemli avizelerle aydınlatılmış büyük bir salon olan Rose Main Okuma Odası, yaklaşık iki şehir bloğuna uzanıyor. Kütüphanede bir saatlik ücretsiz turlar Pazar hariç her gün 11 ve 2'de mevcut.
Dönen sergilerde orijinal bir Haklar Bildirgesi de yer alıyor.
Kraliyet Kütüphanesi, Danimarka
Kara Elmas olarak bilinen bu Neo Modernist bina, 1999 yılında Kraliyet Kütüphanesinin orjinal binasına ek olarak inşa edilmiş. Çarpıcı çelik, cam ve siyah granit yapısı ile bu yapı, konser salonu, kafe ve sergi alanları içermekte.
The Black Diamond, ziyaretçilerine Danimarka'nın en ünlü sanatçılarından biri olan Per Kirkeby tarafından muhteşem liman manzaraları ve tavan freskleri sunuyor.
Britanya Kütüphanesi, Londra
İngiltere’nin Londra kentinde bulunuyor. Bünyesine her yıl 3 milyon kitap ekleniyor. Kayıtlı kitap sayısı 170 milyon adettir. Her yıl 1,7 milyon kişi kütüphaneyi ziyaret ediyor. Kütüphanenin bütçesi 141 milyon Euro’dur. Kütüphanede 1977 kişi görev yapıyor.
George Peabody Kütüphanesi, ABD
Peabody kütüphanesi, beş katmanlı yükselen atrium tasarımı ile muhteşem bir kütüphane. Amerika Birleşik Devletlerinin Baltimore şehrinde bulunan bu kütüphanede zarif ferforje balkonlar ve sütunlar bulunuyor.
Amerika'nın en güzel kütüphanelerinden biri olan Peabody ayrıca düğünler ve özel etkinlikler için de kullanılıyor ve harika bir ortam sağlıyor.
Kraliyet Portekizce Okuma Odası, Rio de Janeiro
19.yy'da inşa edilen bu muhteşem kütüphane, 350.000'den fazla eseri barındırıyor. Katedral benzeri okuma odasında vitray kubbe ve ahşap galeriler mevcut.
Gotik rönesans stilini çağrıştıran yapının süslü raflarında en büyük Portekiz edebiyat koleksiyonu bulunmaktadır.
Trinity College Eski Kütüphanesi, Dublin
Resimde görülen 200 metrelik Uzun Oda bu kütüphanenin en çarpıcı bölümü. Jonathan Swift ( Gulliverin Seyahatleri ) gibi ünlü yazarların mermer büstleri geçit boyunca uzanır ve tepedeki namlu kemerli bir tavan kemeri bulunur.
Pek çok ziyaretçi her şeyden önce, Yeni Ahit'in dört müjdesini içeren cömertçe dekore edilmiş bir el yazması olan Kells Kitabı'nı görmeye geliyor.
1592 yılında Kraliçe Elizabeth I tarafından kurulan mevcut yapı 1712'de son haline getirilmiş.
Admont Abbey Kütüphanesi, Avusturya
Avusturya'nın güneydoğusundaki Enns Nehri üzerinde yer alan ve 1776'da inşa edilen Admont Manastırı'nın kütüphanesi güzelliği içinde nefes kesici.
Barok mimar Joseph Hueber tarafından tasarlanan göz kamaştırıcı altın ve beyaz renk tonlarını bir arada barındıran kütüphanenin tavanı, Bartolomeo Altomonte'nin insan bilgisinin farklı aşamalarını temsil eden freskleri ile süslenmiş yedi kubbe ile taçlandırılmış.
Joseph Stammel'in ölüm, cennet, cehennem ve Son Yargı tasvirlerini hayata geçiren "Dört Son Şey" heykelleri de dikkat çekicidir. Manastırın yaklaşık 200.000 cildinin yaklaşık 70.000'i burada depolanmaktadır ve dünyadaki türünün en büyük kütüphanesidir.
Stuttgart Şehir Kütüphanesi, Almanya
Dramatik, tamamen beyaz olan iç mekanda, baş aşağı piramit şeklinde beş katlı bir okuma odası, ayrıca toplantı odaları, kafe ve çatı katı terası da bulunuyor. Dışarıdan, dokuz katlı bina monolitik bir küp gibi görünen yapı, gün batımında cephenin cam tuğlaları parlamaya başlıyor ve hava karardıktan sonra mavi ışıklarla aydınlatılıyor.
Ziyaretçiler, gece boyunca “Uykusuzluk Kütüphanesi” teması için bir kitap seçebilir ve saatlerce okuma yapabilir.
Rusya Devlet Kütüphanesi
Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunuyor. Kütüphanede 17,5 milyon kitap, 44.4 kayıtlı eser bulunuyor. Bunlar 247 farklı dilden oluşuyor. Kütüphaneyi her yıl 1,17 milyon kişi ziyaret ediyor. Çalışan sayısı 1972’dir.