Amerika Vizesi, birçok kişinin merak ettiği, hakkında yazılan çok çeşitli ve zaman zaman olumsuz yorumlar nedeniyle başvuruda bulunanları strese sokan vize; Amerika Vizesi 🙂
Bu makalede, Amerika Vizesi işlemlerini, süreçlerini ve mülakatından bahsederek genel bilgi ve tavsiyeler vermeyi amaçlıyoruz. Dilerseniz yine bizim tarzımızla, aşama aşama ilerleyerek düzenli ve açıklayıcı bir yapıda ilerleyelim 🙂
İçerik Başlıkları Dizini - Kısayol Erişim Linkleri
Amerika Vizesi Ne Kadar Süreli Verilir?
10 yıl geçerli olacak şekilde verilir 🙂
Amerika Vizesi ile Ülkede Ne Kadar Kalabilirim?
Ülkeye her bir girişinizde maksimum 6 ay kalabilirsiniz. Eğer daha fazla kalmak istiyorsanız, bulunduğunuz şehirdeki ilgili büroya giderek mazeretiniz ile ilgili bir dilekçe vermeniz ve onaylanması halinde kalma süreniz 1 yıla kadar uzatılabilir.
Vize Başvurusu ve Vize Ücreti
Amerika Turistik Vize için öncelikle DS-160 online kayıt formunu doldurarak başvuruda bulunmanız gerekiyor. (Online Kayıt & Başvuru formu için tıklayınız.) Bu linke tıkladığınızda açılan sayfadan;
- Turkey, Ankara
- Turkey, Istanbul
seçeneklerinden sizin için uygun olan birini tercih etmeniz gerekiyor. Sonrasında hemen altındaki güvenlik kodu alanını doldurarak “Start An Application” butonuna tıklıyoruz. Vize başvuru formu İngilizce dilinde ve yanlış hatırlamıyorsak 5 sayfa sürüyor. Oldukça fazla soru ve detay bilgi yer alıyor ancak sorular inanılmaz zor değiller, bazıları elle doldurmanız gereken bazıları ise kutucuk işaretleyerek seçim yapabileceğiniz türden cevaplar gerektiriyor.
Bununla birlikte başvuru işlemlerine başlamadan önce Amerikan Vize standartlarına uygun bir şekilde 5×5 cm ebatlarında biometrik fotoğrafınızı dijital ortamda hazır etmenizi tavsiye ederiz zira başvuru formunda fotoğrafınızı da yüklemeniz gerekecek.
Başvuru Formunu Nasıl Doldurmalıyım?
Öncelikle başvuru esnasında sorulan sorulara doğru ve dürüst yanıtlar vermenizi tavsiye ediyoruz. Başvuru formunu doldurmaya başlarken sistemin size verdiği numarayı not ederek, doldurduğunuz her sayfanın ardından kaydet işlemi yapmanızı tavsiye ederiz. Zira sistem 4-5 dakika işlem yapmazsanız sizi atıyor, diğer seçenekte ise ilgili numara ile formunuza dilediğiniz zaman ulaşarak kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Başvuru formunda sorulan soruların arasında aylık geliriniz veya Amerika’ya gittiğinizde nerede kalacağınız bilgisi de yer alıyor ve bu alanlara doğru bilgiler girmeniz gerekiyor. Amerika’da herhangi bir tanıdığınız veya akrabanız yoksa hotel bilgisi ekleyebilirsiniz. Ziyaret amaçlı vize olarak alttaki seçeneklerde vize alabilirsiniz;
- B1: Mesleki toplantılar veya konferanslar gibi ticari amaçlar
- B2: Tatil veya aile ziyareti gibi turistik amaçlar
- B1/B2: Bunların her ikisini de kapsayan nedenler
Bizim aldığımız vize ise B1/B2 vizesi oldu. Tabii bunun için bizi davet eden şirketten bir davet yazısı istedik. Başvuru formunu tamamladıktan sonra son ekranda doldurduğunuz formun tüm sayfalarının önizlemesini inceleyerek herhangi bir hata olup olmadığının kontrolünü gerçekleştiriyorsunuz. Bu aşamada dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz çünkü formu onayladdıktan sonra tekrar düzenleme şansınız olmuyor.
Vize başvuru formunu kontrol ettikten sonra başvuruyu onayladığınızda size bir barkod numarası ve .pdf olarak kaydedebileceğiniz ve çıktı alabileceğiniz bir belge veriliyor. Bu barkod numarası ve belge oldukça önemli çünkü mülakata bunlarla gideceksiniz. Bu nedenle saklamanızda fayda var.
Vize Mülakat Randevusu ve Başvuru Ücreti Ödemesi
Başvuru formunuzu tamamladıktan ve gönderdikten sonra bu linkte yer alan Amerikan Konsolosluğu resmi web sitesine giderek mülakat randevusu almanız gerekiyor. Ödeme işlemini de bu aşamada gerçekleştireceksiniz. Turistik ziyaret amaçlı vize için 160$ vize başvuru ücreti ödemeniz gerekiyor. Bu ödemeyi kredi kartınızla gerçekleştirebilirsiniz. Ödeme sonrası mülakat randevunuzu alacağınız sayfaya geçiyorsunuz. Bu bölümden sistemin size sunduğu tarih ve saat seçeneklerinden sizin için uygun olanını tercih ederek randevu alma işleminizi de tamamlayabilirsiniz. Bu randevuyu daha sonra farklı bir tarih ve saate değiştirebilirsiniz. Biz randevu alırken Mayıs ayı idi ve yaz başlangıcı olduğu için yoğunluk mevcuttu bu nedenle 3 hafta sonraya randevu verildi. Ancak 1 gün boyunca sık sık randevu alma ekranını tekrar kontrol ettiğimizde arada sırada daha yakın tarihlerde boşluklar açılabildiğini gördük. Daha önce randevu alanların değişiklik yapması sonucu açılan boşluklardı bunlar. Böylece 1 gün sonra yakaladığımız bir boşlukta randevuyu değiştirerek 1 hafta sonrasına çekebildik. 🙂
Vize Mülakatına Giderken Hangi Evrakları Götürmeliyim?
Sadece pasaportunuz 🙂
Evet, Schengen Vizesi gibi 100 sayfa evrak götürmenize gerek yok, sadece başvuru sonunda sistemin verdiği evrak ve pasaportunuz ile görüşmeye gidebilirsiniz. Ancak siz de bizim gibi garantici iseniz başvurunuz esnasında girdiğiniz bilgileri destekleyici belgeleri yanınızda götürebilirsiniz. Mülakat sırasında görevli size bunları sorarsa hemen ibraz etmeniz, vize onayı almanız konusunda pozitif etki yaratabilir. Birkaç örnek vermek gerekirse;
- Maaş bordrosu
- Uçak bileti
- Hotel rezervasyonu
- Varsa davetiye
- Maaş bordrosu
gibi evraklar, mülakat sırasında sizi destekleyebilir. Ancak dediğimiz gibi bunlar şart değil ve götürmek zorunda değilsiniz, sadece verdiğiniz bilgileri desteklemek için dilerseniz götürebilirsiniz.
Amerikan Konsolosluğu ve Mülakat
Başvuru formu, ödeme ve randevu tamam. Mülakat tarihi de geldi çattı 🙂 Biz mülakata İstanbul Konsolosluğu’na gittik. Randevu saatimizden yaklaşık 30-40 dakika kadar önce oradaydık. İçeriye kesinlikle hiç bir elektronik cihaz alınmıyor. Bu nedenle konsolosluk önünde emanet alan ve vize işlemleriniz için danışmanlık hizmeti veren dükkanlar mevcut. Üzerinizdeki elektronik cihazları buraya 5 TL karşılığında bıraktıktan sonra bahçe kapısında ufak bir kontrol ve aramadan sonra bina içerisine girmek için kuyruğa giriyorsunuz. Ortalama 15 dakikada kapıya ulaşıyorsunuz ve kapıdan içeriye girdiğinizde havalimanlarındaki gibi bir güvenlik taramasından geçtikten sonra (kemer çıkıyor 🙂 ) ilgili binadan çıkıyor, asansör ile üst katlara çıkarak diğer binaya geçiyor ve mülakatın gerçekleşeceği bölüme ulaşıyorsunuz. Güvenlik oldukça yüksek.
Mülakatın gerçekleşeceği büyük odaya girdiğinizde, hemen kapının önündeki bankoda bulunan görevli pasaportunuzu ve başvuru sonucunda size verilen onay belgenizi kontrol ediyor, hızlı bir el hareketiyle pasaporta sarmalayarak lastikliyor ve bir sıra numarası veriyor. Daha sonra orta alanda yer alan bekleme sandalyelerine oturarak sıranızı beklemeye başlıyorsunuz. Tabii bu arada sağ tarafınızda gerçekleşen mülakatlar, işlemler, parmak izi verme vs. gibi tüm detaylar ilginizi çekiyor, kulak kabartmanıza sebep oluyor.
Size verilen sıra numarası ile tam 3 kere işlem yapacaksınız.
Öncelikle en baştaki gişeden numaranız geliyor ve sistemden bilgileriniz kontrol ediliyor, mülakatı Türkçe mi İngilizce mi yapmak istediğiniz soruluyor, pasaportunuz alınıyor.
Daha sonra 2. kez aynı numara geliyor ve bu sefer farklı bir gişede parmak izi vermeniz isteniyor. Sonrasında tekrar yerinize geçip oturuyor ve mülakat sıranızın gelmesini bekliyorsunuz. Pasaportunuz hala onlarda.
Sağ tarafta bulunan mülakat gişelerinde sizin numaranız belirdiğinde o kritik an gelmiş demektir. 🙂 Derin bir nefes alın, sakinleşin ve sorulacak olan sorulara doğru ve dürüst cevap verin.
Mülakat gişesine geldiğinizde görevli size alttaki ve benzeri bazı sorular soruyor;
- Amerika’ya neden gideceksiniz?
- Türkiye’de ne iş yapıyorsunuz?
- Evli Misiniz?
- Evliyseniz, çocuğunuz var mı, yoksa yapmayı düşünüyor musunuz?
- Amerika’da ne kadar kalacaksınız ve nerede kalacaksınız?
- Türkiye’de ne kadar maaş alıyorsunuz?
- Kişisel zevkleriniz veya tercihlerinizle alakalı sorular da olabilir…
vb. sorular. Bu sorular arasında evli ve çocuğunuz olup olmadığı ile ilgili sorular size garip gelebilir ama sorulmasındaki amaç; Amerika’ya gittiğinizde Türkiye’ye dönmek için sebepleriniz olup olmadığını öğrenmek istemeleri. Çocuk bağlayıcı bir etken, evli olmanız bağlayıcı, burada iyi bir iş veya maaş sahibi olmanız bağlayıcı vb… Böylece Amerika’ya turist olarak gidip, kaçak göçmen olarak kalıp kalmayacağınız konusunda bir profil çıkartıyorlar.
Sizin vize başvuru formunda verdiğiniz bilgilere göre, gitme amacınıza, hareketlerinize veya sorulara verdiğiniz cevaplara göre memurun size yönelttiği sorular da şekillenebiliyor ve mülakatın gidişatı etkilenebiliyor. Bu nedenle mümkün olduğunca rahat olmaya çalışmanız ve sorulan sorulara doğru ve net cevaplar vermeniz sizin için oldukça faydalı olacaktır.
Mülakat duruma göre (istisnai durumlar hariç) ortalama 3 ila 10 dakika arası sürebilir. Mülakat sonunda hemen o anda vize sonucunuz yüzünüze söylenir.
Eğer; “Vizeniz onaylandı, İyi Uçuşlar…” gibi bir cevap alır ve elinize vizeniz onaylandı yazan A5 boyutundaki kağıttan verilirse hayırlı olsun artık 10 yıl boyunca dilediğiniz gibi Amerika’ya seyahat edebilirsiniz 🙂
Amerikan vizenizin basılı olduğu pasaportunuz, vize ödemesi esnasında belirttiğiniz PTT şubesine 2-5 gün içerisinde gönderilecektir.
Ancak olumsuz bir sonuç bildirilirse, tabii ki tekrar başvurma ve sürece baştan başlama hakkınız her zaman var.
Amerikan vize başvurusu ve işlemleri ile ilgili mümkün olduğunca detaylı ve düzgün bilgiler vermeye çalıştık, atladığımız bir konu veya sormak istediğiniz sorular varsa alt kısımdaki yorum alanından bizlere iletebilirsiniz.
Vize başvurularınızın olumlu sonuçlanması dileklerimizle, şimdiden iyi uçuşlar… 🙂
Merhaba,
Ben annem ve babam için (evli) amerika vize başvurusu yapacağım. Evli çiftler birlikte nasıl başvuruyor. DS-160 formunu mu yine dolduruyorlar.Aynı anda başvuru görüşmesini nasıl yapabilirler.
Merhaba, DS-160 forumunun doldurulması gerekiyor ve ücretin de her bir kişi için ayrı ayrı ödenmesi gerekiyor. Ancak konsoloslukta eşler birlikte mülakata girebilirler. Başvuru sırasında birlikte seyahat edeceğiniz kişileri belirtiyorsunuz. Bu sayede randevu günü ortak mülakata girerek aynı anda sonuç alınabiliyor. Umarız açıklayıcı olmuştur 🙂
Merhaba, iyi günler
DS-160 Formunu dolduruken pasaport seçeneğini nasıl seçilir?
Yeşil pasaport için hangisi ?
Gri pasaport ?
Bordro pasaport ?
DS-160 formunun 3.sayfasında pasaport türünüzü seçebileceğiniz soru yer alır. Burada normal pasaport için Regular seçmeniz gereklidir. Gri pasaport için yanlış hatırlamıyorsam Diplomatic seçilmeli. Bu seçim sonrası pasaport numaranızı yazmanız istenir